Tennis og -boldens historie gennem 900 år

| | |

Sporten tennis har været yderst populært i det 18. århundrede i bl. a. England og Skotland, men sporten stammer faktisk slet ikke derfra, mener man. Der er nemlig flere beviser for, at tennis skulle stamme for det nordlige Frankrig, og dengang med tennisbolde lavet af dyr og snor.

Oprindelse i Frankrig

I nutidens sportsverden er tennis en udbredt sport, og reglerne er faste og ens over hele verdenen. Men sporten startede faktisk slet ikke ud i den variation, vi kender den i dag. Sporten fra omkring det 12. århundrede var nemlig spillet helt uden en ketcher, som man kender dem, men nærmere med bat af træ eller lignende materiale. Banens størrelse vides ikke, og hvad de franske klosterbeboere brugte som net, er heller ikke vidst.

ladies playing tennis

Navnet tennis kom først ind i engelske ordforråd i sportens begyndelse i England omkring det 13. århundrede, og stammer fra det franske ord “tenez”, som kan betyde noget i retning af “tag den” eller “modtag”. Efter sportens indtog i England, bredte dens popularitet sig hurtigt, og mere nutidslingende forhold begyndte at spire frem. Bolden, som dengang kunne være lavet med dyreskind og indvolde, begyndte så småt at udvikle sig. Det store gennembrud kom, da Frankrigs konge, Louis den 11. direkte forbød tennisbolde lavet med indhold som sand, jord og kalk. Han forlangte bolden skulle være lavet af kvalitetslæder fyldt op med uld. Det gav bolden et udseende og en aerodynamik lignende nutidens baseball.

“Real Tennis”

“Real Tennis” var den første iteration af sporten, og blev spillet af de engelske konger tilbage i 16hundrede-tallet. Banen var bygget indendørs, og havde for første gang et opsat tennisnet lignende det man ser i dag. Banen var dog større og reglerne var ikke de samme, da banen ikke havde de optegninger, som man kender det i dag.

Det var i tiden med “Real Tennis”, at man første gang brugte ketchere man kender fra i dag. Boldene var stadig af baseball-lignende materiale, dog i en lidt blødere og hoppende udgave. Denne form for tennis var dog først set i Frankrig næsten 100 år før kongerne i England spillede. Her var en fransk konge ved navn Francis den 1. af Frankrig allerede i det 15. århundrede rundt i landet for at promovere sporten til folket, og gik endda så lang at bygge baner til benyttelse af de franske borgere. Det var her man første gang så spillet blive udbredt til den normale borger.

Spillet så stor popularitet efterfølgende i både Italien, Frankrig, Spanien og de britiske kolonier, men måtte se sit fald omkring det 18. og 19. århundrede. Her blev sporten erstattet af 3 helt nye sportsgrene, heriblandt sporten Squash og “Lawn Tennis” som i dag er, hvad vi kender som tennis.

Nutidens tennis

Efter faldet af popularitet for “Real Tennis”, begyndte den moderne tennis at blive spillet rundt omkring i Europa. Det var her at den legendariske turnering Wimbledon blev grundlagt i år 1877. Den officielle og mest prestigefyldte turnering var med til at skrive reglerne for sporten, som vi kender dem i dag.
Wimbledon er den ældste turnering for tennis i verden, og derfor den turnering alle andre stræbte efter. Det var også ved denne turnering, at man første gang spillede med de gule tennisbolde. Efterfølgende er farven blevet et krav ved alle de officielle turneringer.

Similar Posts