Guide til hvilket bordtennisbat der er det rigtige match for dig

| |

Guiden beskriver og informere dig omkring hvilken type greb dit bordtennisbat bør have. Samt hvilket battræt der vil passe bedst, og dermed vil forbedre dit end game.
I bordtennis skelnes der mellem 5 forskellige typer greb:

  1. LIGEBilledresultat for bordtennins greb
  2. KONKAV
  3. ANATOMISK
  4. KINESISK PENHOLDER
  5. JAPANSK PENHOLDER

Den kinesiske og Japanske penholder bliver dog ikke benyttet i Danmark, da 99% af de danske bordtennisspillere benytter de europæiske batfatninger.

Det er tradition i de danske klubber og på det danske landshold at benytte de lige håndtag, hvor den mest

populære penholder i Tyskland o Kina, er konkav.
Dog er den kinesiske penholder også et populært valg i Kina.

Vægt:

Når man skal bestemme sig for hvilket bat man kunne tænke dig, skal der gøres opmærksom på at der både er fordele og ulemper at finde ved både tunge og lette bat.

  1. Hvis man spiller tæt på bordet, er det en fordel at vælge et let bat, da dette giver mulighed for at kunne reagere hurtigere samtidig med at man med en kort bevægelse kan få fart i battet.
  2. Hvis man spillere langt fra bordet, er det en fordel at vælge et tungere bat, da der er længere tid til rådighed for at lave et længere sving.

Spiller man defensivt, har det tungere bat også fordelen at tyngdekraften hjælper til at op højere fart på battet.

  1. Hovedreglen er at børn skal have et lettere bat end voksne, da større fysisk styrke gør at man kan håndtere et tungere bat.
  2. Aldrig vælg for tungt til din styrke, da dette resulterer i at udarbejdelsen af rette teknik bliver svære, endvidere bliver belastningen af muskulaturen bliver for stor, når albuen flyttes væk fra kroppen.
  3. Et bordtennisbat vejer typisk mellem 150-200 gram. Træet vejer ca. halvdelen at det samlet bats vægt, dog har belægningen også betydning.

For spillere der spiller tæt på bordet er en vægt mellem 180-190 gram passende, hvor det for defensivspilleren ikke gør den store forskel om battet vejer lidt mere.

Det anbefales at mindre børn at højst vejer 160 gram

Allroundbattræ:

Bat der er lavet af allroundbattræ består af relativt bløde træsorter. Fordelen ved at benytte denne type bat er at batten giver en længere boldkontakt( og dermed længere tid til at styre bolden). Ydermere gør dette også at battræet vibrerer lidt mere, hvilket gør man har bedre føling med boldtræet.
De 2 beskrevne fordele sikre dermed en god boldkontrol.

Allroundbattræ er for alle type spillere, uanset niveau. Det anbefales at nybegyndere benytter denne type, for nemmere at tillære sig grundteknikken, dog kan spillere på højt niveau også have fordel af den lange boldkontakt allroundbattræ skaber – især hvis de i højere grad satser på at vinde point på skru, variation og placering end på kraft.

Allroundbattræ deles ind i to kategorier:  ALL og ALL+.
indtil for 10 år siden var ALL de mest populære, men da bordtennisreglerne blev lavet om, og bolden gjort lid større og tungere, blev de klassiske Allroundtræ for bløde og vibrerende for de fleste øvede spillere.

Derfor er ALL+ battræ blevet mere populært end førhen, samtidig med at de er lidt hurtigere og mere stabile. ALL+ battræet er typisk lige så bløde som det klassiske, forskellen ligger dog i at fineren er tykkere, hvilket giver mere stabilitet og fart samtidig med at den lange boldkontakt bevares.

 

Offensive battræ:

Offensive træ er inddelt i 3 kategorier:

OFF- der er lidt hårdere end allround. OFF- kan være en god løsning for mange øvede offensive spillere – både unge spillere der træner meget, og voksne motionsspillere der har spillet bordtennis i mange år.

 

OFF der er hårdere og stivere end OFF-. OFF er det mest brugte blandt spillere på eliteniveau, men kan også bruges med succes på lavere niveau.

OFF+ som er ekstremt hårde battræ. Primært spillere på aller højeste niveau har fordel af OFF+ battræ, men også spillere på lidt lavere niveau, som har en ekstremt aggressiv spillestil, eller måske spiller langt fra bordet, kan have fordel af OFF+ battræ.


Defensive battræ

Defensiv bordtennis dækker over mange forskellige spillestile:

2 forskellige varianter:

DEF

er udviklet til den klassiske defensivspiller, og er derfor lavet af blødere træsorter – blødere end Allroundbattræ.
Spillefladen er derudover også lidt større, hvilket giver spilleren der spille med afstand til bordet en bedre kontrol.

Det anbefales at benytte defensiv battræ, hvis man spiller med afstand til bordet, og ikke spiller tæt på bordet, da battets lidt større størrelse gør dem lidt klodsede i spillet.

Bat der er lavet af allroundbattræ består af relativt bløde træsorter. Fordelen ved at benytte denne type bat er at batten giver en længere boldkontakt( og dermed længere tid til at styre bolden). De 2 beskrevne fordele sikre dermed en god boldkontrol.

OFF-

der er lidt hårdere end allround. OFF- kan være en god løsning for mange øvede offensive spillere – både unge spillere der træner meget, og voksne motionsspillere der har spillet bordtennis i mange år.

Similar Posts