Grus tennisbane

Hvordan vedligeholder man en tennisbane

| |

En tennisbane kræver meget arbejde og vedligeholdelse, uanset om det er en græsbane eller en grusbane. Faktisk kræver det så meget arbejde, at klubbens medlemmer har tendens til at glemme vedligeholdelsen.

En tennisbane kan som eksempel kun tåle en bestemt mængde vand, og skal som minimum vandes dagligt alt efter brug. Vand er med til at styrke slidlaget og give banen en længere levetid. Derfor er det vigtigt om banen skal vandes manuelt eller automatisk. Vi anbefaler, at man installerer automatisk vanding, da det er effektivt, diskret og supernemt, og en automatisk vandings computer kan også registrere hvis der sker nedbør, eller er sket nedbør indenfor en rimelig tidsramme. Med automatisk vanding sikrer man altså, at banen ikke drukner i vand og minimerer arbejdet klubmedlemmerne skal lægge i vedligeholdelsen.

Det anbefales også at man på forhånd vælger, om der skal installeres græs, grus eller kunststof. I dette blogindlæg vil vi fokusere mere på forskellen på grus og græs, ulemperne og fordelene som følge.

Til sidst i blogindlægget er der også en vedligeholdelses guide fra Dansk Tennis Forbund.

Vedligeholdelse af grusbane

Grusbaner er kendt for at være den billige løsning, men dyrere i omkostninger, såfremt de fortsat skal være til at spille på. Banen skal hyppigt bruge vand og det løse grus skal blive plan igen eller fjernes helt fra banen. Med tiden skal de løse huller fyldes op med frisk grus, så man fortsat kan have en tennisbane der er plan.

De fleste klubber arrangerer ordninger med deres medlemmer, så man slipper for den ekstra omkostning udefra. Dette kan som eksempel være vanding af banen. Så længe man sikrer sig, at den ikke suger for meget vand, så kan klubmedlemmerne og bestyrelsen i klubben arrangere en ordning og på den måde holde banen fugtigt og brugbart.

Hertil kan man passende også gøre det til en vane at medlemmerne selv fjerner løst grus, eller flader det ud med en tromle.

Dette betyder også, at man som klub selv kan fylde grus i der hvor det er værst og på den måde undgå de værste omkostninger.

Det er utroligt vigtigt, at i som klub holder en ordning med klubmedlemmer, personalet og eller bestyrelsen, da det kan blive en dyr ekstra udgift eller værste tilfælde ned lukning af banen imens den bliver istandsat. Holdes det ved lige, så slipper man også for en hovedreparation i løbet af sæsonen.

Vedligeholdelse af kunstgræs

Der er faktisk ikke meget vedligeholdelse af kunstgræs. Kunstgræs er som ordet hentyder kunstigt, hvilket betyder at det ikke skal vandes. Græsset kan relativt nemt passes hvis man bare husker at rydde op efter sig selv, og undgår unødvendigt affald på banen.

Såfremt banen bliver beskidt, så er der god chance for at en omgang regn kan fjerne det. Ellers er det ikke sværere end at spillerne selv kan gøre rent efter sig.

En kunstgræsbane har også en længere levetid end en grusbane. Dette skyldes, at kunstgræs ikke er så følsom eller afhængigt af vand.

Det kan dog give nogle hudafskrabninger at lande på, så hold hellere bolden oppe i luften 😉

Er man i tvivl om, hvilket baneanlæg der skal bruges, så kunne det tænkes at vores tidligere blog kan være til hjælp. Den kan læses her.

Vedligeholdelse redskaber

Der findes mange redskaber der hjælper klubberne med at vedligeholde deres baner. Nogle kan gøre banen brugbar hele sæsonen, mens andre er sæsonpræget. I dette afsnit kan der læses vores favoritter og anbefalinger fra vores katalog.

Hunter pop up sprinkler

Vandkanon Hunter ¾ er en automatisk sprinkler der kan kaste vand helt op til 15,9 meter. Dette gør Hunteren til en favorit indenfor vanding af tennisbaner, da dette blandt andet er med til at spare tid og penge for klubben. Justeringer sker gennem en specialnøgle.

Har man en større bane der skal dækkes? Så kan vi anbefale Vandkanon Hunter 1, der har en rækkevidde helt op til 21,6 meter og samtidig har en rustfri kerne.

Begge vandkanoner kan programmeres til cirkel samt sektorsprinkler.

Geotenn Tennisgrus

Interesseret i grusbaner? Så anbefaler vi Geotenn Tennisgrus. Selvom tennisgrusbaner ikke kan anbefales at blive brugt hele vinter sæsonen, så kan man stadig gøre brug af banen 1 måned før start, samt 1 måned efter slut. Det giver god tid til at spille udendørs, før banen skal have sin vinterpause.

Tilbehør til banen

Vi nævnte, at grusbanen kan bringe ekstra omkostninger som følge. Dette skyldes, at grusbaner blandt andet kræver at skulle jævnligt fordeles ofte og flades ud, hvis man vil have en professionel bane. Til dette anbefaler vi en Gummiskraber 100 cm, som kan skabe en jævn fordeling, så banen altid er lige fordelt og behagelig at bevæge sig på.

Vi anbefaler også, at man overvejer en Manuel håndtromle I med 1 valse. Med sin glatte tromle og vægten speciallavet til grusbaner. Håndtromlen er skabt til at afvige gruset og stampe det ned til en glat og lige overflade. En tromle er essentiel for dig som tennisforening, hvis man vil undgå at blive sæson lukket grundet større reparations projekter.

Tennisbanekost Granulat

Til slut skal der nævnes den regelmæssige rengøring, hvilket kan blive noget af et arbejde med en normal kost.

Vi anbefaler derfor Tennisbanekost GRANULAT. Med sine 200 cm rækkevidde har denne kost den perfekte bredde til at rengøre en tennisbane relativt hurtigt og effektivt. Med de bøjede ender af gyvel og placeringen af børster garanteres der en jævn spredning af granulatet.
Anlæg af tennisbane

Der er så meget at tage fat på, og så meget information der skal indhentes før man tager chancen med at at anlægge sin egen tennisbane. Vi råder selvfølgelig til at få en professionel til at anlægge din tennisbanes underlag. Dette skyldes at der er mange muligheder og mange måder at få optimeret banen til netop dine behov og ønsker.

Et smart fif som mange tennisklubber benytter sig af er, at hvis ens bane hælder med omkring 3-5 promille, så sikrer man sig at banen ikke drukner i selv det værste nedbør.

Derudover er det meget normalt at en tennisbane har 4 lag:

 • Toplag – tennisgrus eller kunstgræs
  • Toplaget skal være lavet jævnt og skridsikkert. Det skal være vandopsugeligt da vandet kan sive igennem til alle lagene.
  • Derudover skal toplaget give behersket boldopspring.
 • Mellemlag – typisk bestået af stenmel
  • Mellemlaget er ligesom mellemmanden i en handel. Det skal både være i stand til at opsuge vand, men også i stand til at afgive vand.
  • Mellemlaget skal være i stand til at gemme på vand, så selv på de tørreste dage kan toplaget blive fugtigt.
 • Bærelag – typisk bestået af stabilgrus eller knust tegl og beton
  • Bærelag skal være stabilt og virke som et dræn med hurtigt vandgennemtrængelighed
 • Bundsikrings grus/sand med drænsystem

Det er utroligt vigtigt, at man ved hvad man gør her, da banens lag er med til at bestemme tempoet på spillet, hvilket måles i lavt, mellem eller hurtigt.

Når banens lag så er bestemt og lagt, så skal den rulles, rives og vandes før brug. Det er vigtigt at banen er blevet gjort fugtig og har nået at tørre inden den skal tromles. Når banen så er blevet plan med tromlen, tager man en tennisrive og fjerner det overskydende grus. Man kan passende lappe de få huller der er opstået som følge af at banen stadig er ny.

Hvad skal man så bruge som sit toplag med alle de muligheder der findes nu til dags? Svaret kommer meget an på ens økonomiske udgangspunkt, men også på hvad hvilken tempo og fysik man fortrækker.

Kunstgræs er f.eks. godt til de stærke og store spillere, mens grus er i den modsatte ende. Man kan også vælge at tage den helt traditionelle græsbane, selvom det efterhånden er erstattet af lignende baner som der er billigere i omkostninger. Eller man kunne prøve kræfterne med en hybridbane, som er det seneste nyt indenfor tennisbaner.

Vi har været indenom grusbaner og kunstgræsbaner, men vi har endnu ikke snakket om hybridbaner.

Hybridbaner er et spændende felt indenfor tennis verden. her tager man og mixer kunstgræs med grus og sparer på budgettet, mens man beholder den samme effektivitet som man ville få af en kunstig bane og en grusbane. Hvis vi skal gøre det op i tal, så kan der spares en del. En almindelig tennisbane kræver ca. 1,5 tons grus om året i vedligeholdelse, mens en hybridbane kun kræver ca. 300 kg. grus.

banen skal stadig vandes, men ikke så ofte da den består af kunstigt græs, så behøves banen heller ikke at blive tromlet og revet så ofte.

Med en hybridbane kan man også spille forholdsvis året rundt, hvilket er perfekt til en klub der ikke har indendørsbaner.

Hvis det stod til os, så går vi ind for at hybridbaner lyder ideelt for mange af de danske tennisklubber. Det er billigt, man bevarer følelsen af at spille på grus og det kræver ikke meget i vedligeholdelse.

Fjernelse af gammelt grus

Først fjerner man det gamle løse grus med en skraber, det skal helst gøres når banen er tør og fri for frost. Når banen er renset, så skal belægningen tromles, lines opstrammes og de udskiftes alt efter behov. Derefter skal der lægges nyt grus ud som reguleres og tromles indtil man får en fast overflade, der kræves ca. 1 ton tennisgrus pr. bane.

Hvis der kommer frost efter klargøringen, så skal banen tromles igen med forsigtighed.

Det nye grus vil ikke tage skade efter en kort periode med frost, men arbejdet skal dog udføres igen.

Vi håber at den information man søgte efter blev fundet, hvis ikke, så er vi altid klar til at besvare dine spørgsmål!


Indledning

Efter aftale med Dansk Tennis Forbund gengiver vi her deres vejledning i vedligeholdelse af rødgrustennisbaner. Rødt grus er den type overflade man oftest finder i Europa, og kan blandt andet findes på baner som Stade Roland Garros hvor tuneringen French Open spilles. Det røde grus består oftest af knuste mursten. I den følgende del vil der være information om, hvordan en rødgrustennisbane skal vedligeholdes, hvordan den opbygges, hvilke redskaber der skal bruges, hvad man skal være opmærksom på i de forskellige årstider og hvad der skal tages hensyn til ved kunststofbaner. Dokumentet kan også læses her

Dansk Tennis Forbund
Idrættens Hus
2605 Brøndby

+45 4326 2660
dtf@tennis.dk

VEDLIGEHOLD AF RØDGRUSTENNISBANEN

En normal rødgrustennisbane (indtil år 2000) er opbygget med bundsikringgrus /sand evt. med et drænsystem til afledning af vandet. Herefter følger et bærelag af 12-15 cm grove slagger, et mellemlag af 3-5 cm harpet 0-8 eller 0-16 mm slagger og øverst et toplag på 2 cm bestående af rødgrus med lerbindemiddel. Såfremt banen er opbygget efter år 2000 vil der være et drænsystem, bundsikringsgrus /sand, bærelag af 15-20 cm stabiltgrus evt. genknus, 3-5 cm mellemlag af stenmel, samt 2 cm toplag af tennisgrus.

Opbygningen af slaggebundlaget har 2 funktioner:

Virke som dræn med hurtig vandgennemtrængelighed. Sikre en rimelig bundsikring af anlægget.

Slaggemellemlagets funktion er:

Skal holde på fugtigheden, som i tørre perioder afgives op til rødgrustoplaget.

Rødgrustoplagets funktion er:

Jævn og skridsikker belægning – uden at være for hård.
Stærk og vejrbestandig.
Porøs og vandopsugelig.
Behersket boldopspring.
Rød kontrastfarve.

For at kunne vedligeholde en rødgrusbane bør der på anlægget forefindes følgende redskaber:

Tromle, kost 200 cm, evt. slæbenet, skraber med eller uden gummi, linjefejer, håndvander og et sprinkleranlæg.

Banens vedligehold kan opdeles i 4 perioder: Forår, sommer, efterår og vinter.

FORÅR

I det tidlige forår når sneen og frosten er væk fra jorden og bane er begyndt at tørre op (skifte farve), kan man begynde at fjerne fremmedlegemer fra anlægget samt alger, mos og ukrudt. Synlige slagger og sten fjernes fra belægningen med en gummiskraber eller træskraber – vær forsigtig og omhyggelig. Lines efterses, udskiftes i nødvendigt omfang og opstrammes. Banen tromles på langs af alle lines, således at disse presses ned i rødgruset. Er banen tør skal den vandes Inden tromlingen foretages. Vægt af håndtromle 250-300 kg (husk påfyldning af væskes). Motortromle 500 kg (Zagro). Større entreprenørtromler kan anvendes med stor forsigtighed og uden vibration. Efter tromlingen skrabes banen ren og jævn.

Det gamle grus fjernes i ca. 1-2 mm tykkelse. Langs banens sider vil der ligge mere groft grus, som skal væk. Mængden af gammelt grus som fjernes skal være næsten lig tilførslen af nyt grus. Er belægningen meget hård rives der med løvrive på langs max. 2-3 mm. Områder med ukrudt luges op. Ønsker man at sprøjte kan der lovligt anvendes følgende: AGROS ukrudtsmiddel 120 – dette kræver ikke sprøjtecertifikat. Round up må også bruges nogle steder (tjek om det er tilladt i netop jeres kommune).

Som algemiddel kan anbefales jernvitriol eller ferromel. Nye produkter på markedet er ”Pistol” og ”Danout 360”. Ved større angreb af ukrudt, mos, alger kan der udlægges sort plastik om vinteren på banen. Tennisgruset ca. 1 ton fordeles med alu skovl eller skraber over hele banen (mindst langs banens sider).

Arbejdet med udlægningen gøres bedst, når belægningen er lidt fugtig, hvilket næsten aldrig er noget problem om foråret. Efter udlægningen af gruset fejes banen over og tromles. Herefter skrabes banen over med gummiskraber og evt. ekstra grus udlægges i huller og lunker. Banen tromles igen 2-3 gange med efterfølgende vanding og skrabning. Hvis banen er for fugtig vent nogle timer inden næste forsøg. Generelt kan udlægges tennisgrus om formiddagen og sidenhen tromle om eftermiddagen.

Er det en meget fugtig periode må man vente nogle dage mellem de enkelte tromlinger. Man skal tromle banen ca. 5-10 gange – inden for de første uger af perioden. Jo bedre arbejdet bliver gjort inden opstart – jo nemmere bliver pasningen af anlægget! Efter 2-3 ugers brug af anlægget efterses lines for opstramning og belægningen for supplerende grus. Er der dræningsanlæg på banen skal man hvert år inspicere rensebrønde og foretage en oprensning af disse og evt. undersøge om drænet skal gennem spules.

I forbindelse med opstart af sæsonen gennemgås alt baneudstyr og evt. defekte sprinklere udskiftes.

SOMMER

I sommerperioden skal man sørge for en grundig gennem vanding af belægningerne. Har man sprinkleranlæg med automatik kan der vandes 5-10 minutter pr. bane i tidsrummet 03.00-05.00, således at banerne kan anvendes fra kl. 07.00. Er vandgennemtrængeligheden dårlig reduceres vandingsperioden. Hvis ikke rødgruslaget holdes fugtigt slides belægninger hurtigt, det fine materiale blæser bort og slaggemellemlaget kommer op i rødgruset med skade til følge. Det er banemandens opgave at sørge for disse ting sammen med spillerne. Alle huller ved baglinjer og i servefelter, hvor spilbelastningen er størst vandes og i fyldes nyt grus, hvorefter der tromles. Lines opstrammes om nødvendigt. Vær speciel opmærksom på baglinjen – ligger den for højt mangler der sikkert grus. Det er spillernes opgave om nødvendigt af vande banen inden den tages i brug. Laves der huller ved udskridninger skal disse dækkes med det samme. Efter spillet skal banen fejes med kost eller slæbenet. Lines fejes om nødvendigt. For at bibeholde et godt tennisanlæg at spille på igennem sæsonen, er det vigtigt at gøre spillerne forståeligt, at deres indsats i det daglige er meget vigtig.

EFTERÅR

Nu er banerne blevet gode at spille på august, september, oktober er spilmæssig de bedst. Men masser af sol, naturlig fugtighed om natten og mindre udnyttelse begynder at give grobund for alt det grønne langs banens sider. Foretag mekanisk eller kemisk bekæmpelse. Det bedste er dog at opfordre spillerne til at feje hele banen hver gang – helt ud til hegnet.

VINTER

Er der behov for mindre banereparationen kan dette med fordel gøres nu. Ved større huller og lunker fjernes det gamle rødgrus helt ned til mellemlaget, som evt. kan suppleres med nyt materiale (stenmel eller granitstenmel). Tilfør nyt tennisgrus og foretag let tromling, hvorefter belægningen er mere anvendelig næste forår. Vandingsanlæg, vandledninger lukkes af ved stophanen/brønden og der foretages om muligt en udluftning med trykluft. Gennemse rensebrønden. Fjern alle blade fra banen (oktober-november), så de ikke ligger og formulder på banen. Baneudstyret sættes i redskabsskuret og gennemgås evt. fornys. Lav allerede nu en liste over redskaber der skal udskiftes og bestilles.

KUNSTGRÆSTENNISBANER

Kunstgræstennisbaner skal i løbet af sæsonen vedligeholdes ved hjælp af børstning med kost eller slæbenet for at sikre at kvartssandet fordeles jævnt i mellem alle fibre. Kommer der mos, algedannelser sker bekæmpelsen enten med kost eller algemiddel. En gang pr. sæson bør banen serviceres af leverandøren med tilførsel af nyt sand og opbørstning. Holdbarheden af kunstgræstennisbanen er 10-15 år.

TENNISGRUS

Tennisgrus består af nedknust tegl indeholdende lerbindemiddel. Den største fordel ved tegl er den porestruktur, som brændt tegl består af. Dette giver en stor vandabsorberende evne og ikke tørre perioder en vandafgivende evne til overfladen. Samtidig har den en stor overflade- eks. har granit en rumvægt på 2300 kg/m3, hvorimod tegl har 1700 kg/m3, resten i tegl er poresystemet, således at der er plads til 600 l/vand/m3. Endelig tillader materialet, at der kan stå vand imellem de enkelte partikler, således at en regnbyge på 10 mm/m2 uden vanskelighed kan absorberes i teglgruset, og at vandindholdet herefter langsomt afgives til omgivelserne, nedsivning og fordampning.

Tennisgrus fremstilles også uden bindemiddel. Produktet giver en hurtig vandgennemtrængelighed, men har som ulempe behov for mere vanding og komprimering. I tørre perioder kan det nemt blæse bort.

Alunskifer fra Sverige fås i en rødbrun farve. Har i forhold til teglgrus en mindre vandholdeevne pga. manglende porestruktur.

Granit sælges under forskellige navne såsom ”Canada-Tenn, Euroten” o.lign. Her behøves ingen bindemiddel, da materialet i sig selv har en god forkilingsevne. Som en fordel kan nævnes, at produktet har en god vandgennemtrængelighed, men som en ulempe en løsere overflade. Produktet skal dog stadig vandes og tromles, som en rødgrustennisbane.

Til en klargøring af 1 tennisbane medgår der ca. 1-1½ ton grus til forårsklargøringen og ca. ½-1 ton til brug i løbet af sæsonen. Dette kan selvfølgelig variere pga. vejrlig og hvilken standard man ønsker banen skal fremtræde i.

Tennisgrusprodukterne kan leveres i flere forskellige korngradueringer. Den mest anvendte i Danmark er 0-1 mm eller 0-2 mm med eller uden bindemiddel.

Til en klargøring af 1 tennisbane medgår der ca. 1-1½ ton grus til forårsklargøringen og ca. ½-1 ton til brug i løbet af sæsonen. Dette kan selvfølgelig variere pga. vejrlig og hvilken standard man ønsker banen skal fremtræde i.

Husk at bestille grus hos leverandøren i god tid.

God fornøjelse med tennisbanen!

Vestdanmark:Østdanmark:
Sport Trading ApSHP Tennisanlæg A/S
Odinsgårdsvej 1Tingstedvej 29
7270 Stakroge4350 Uggerløse
Jørgen LarsenAnders Madsen
Mobil: 40 55 72 49Mobil: 20 15 74 84
www.sporttrading.dkwww.hptennis.dk
info@sporttrading.dkinfo@hptennis.dk

Som bonus inkluderer vi også en guide fra 1991 om hvordan man vedligeholder tennisbaner. Den kan downloades her: Anlæggelse og vedligeholdelse af tennisanlæg

Similar Posts